Espresso koffiemachine

Er zijn verschillende soorten espresso machines op de markt. Het ligt aan je behoefte en aan je budget welke machine het beste bij je past. Aangezien je dagelijks gebruik gaat maken van je espresso machine, is het verstandig om hier even goed voor te gaan zitten alvorens je een aankoop doet. Zo heb je het langste en meeste plezier van je espresso apparaat.

Halfautomaat of volautomaat?

Over het algemeen kunnen we twee soorten automatische espresso machines onderscheiden, namelijk de halfautomaat en de volautomaat. De halfautomaat geeft je volledig de mogelijkheid om de hoeveelheid koffie te bepalen. Je zult namelijk zelfstandig de filterdrager moeten vullen met de gewenste hoeveelheid gemalen koffie alvorens je je kopje espresso kunt zetten. Het voordeel is dat je volledige controle hebt over de sterkte van je espresso. Het nadeel is dat het iets meer tijd en moeite kost om je kopje koffie te maken. Een andere naam voor een halfautomaat is een Piston espressomachine.

Een volautomaat is wat dat betreft een stukje gemakkelijker in gebruik. Hier kun je zelf de hoeveelheid water en koffiebonen bepalen, waarna de machine de bonen maalt en het water er doorheen perst. Je hebt dus wel invloed op de hoeveelheid bonen die in je kopje espresso gaan, maar het zijn wel vooraf ingestelde hoeveelheden. Hetzelfde geldt voor de waterhoeveelheid: ook hier heb je een keuze, maar ook hier uit een aantal vooraf ingestelde hoeveelheden.

Cup apparaat

Er zijn nog een paar varianten die niet werken met bonen, maar met speciale cups. Je kent vast en zeker de Nespresso apparaten die George Clooney zo mooi promoot op televisie, en de Dolce Gusto apparaten, die in essentie hetzelfde doen als de Nespresso machines. Dit zijn beide voorbeelden van echte gemaksapparaten. De water-hoeveelheid is niet instelbaar, dus het verschil in koffie zit 'em vooral in de cupjes. Er zijn talloze cups te koop, dus wat dat betreft is er voldoende keuze. Maar je hebt natuurlijk nooit zoveel keuzevrijheid als met een halfautomatisch piston apparaat.