Wat is koffie precies?

Koffie is de pit uit de vrucht van de koffieboom. De vrucht van de koffieboom groeit in de vorm van bessen in rijen aan de takken. De koffieboom wordt op de plantages klein gehouden, vergelijkbaar met de appelboom bij ons, om het plukken van de bessen te vergemakkelijken. De zorgvuldigheid waarmee het plukken van de bessen gebeurt, is mede bepalend voor de kwaliteit van de koffie, de rijpe bessen moeten namelijk steeds tussen de onrijpe bessen uitgeplukt worden. Vervolgens worden de pitten uit de bessen gewonnen. Als men over voldoende water beschikt, kan de natte methode aangewend worden, anders is men aangewezen op de droge methode.

  • Bij de droge methode worden de bessen in de zon gedroogd. In een molen worden daarna de schillen gebroken waardoor de pitten vrijkomen.
  • Bij de natte methode worden de bessen in water geweekt. De schil en het vruchtvlees beginnen in het water te ontbinden (fermenteren). Als de pitten uit het water gespoeld zijn worden ze gedroogd.

De pit bestaat in de bes uit twee helften, die met de platte kanten tegen elkaar zitten. Als de pitten uit de bessen gewonnen zijn vallen de twee helften uiteen. Zo’n halve pit noemen wij een koffieboontje en is groen van kleur.

Soorten koffie

Er zijn drie hoofdsoorten koffie, de Coffea Arabica, de Coffea Liberica en de Coffea Robusta.

De Arabica en Robusta worden in de wereld het meest verbouwd. Algemeen wordt erkend dat de Arabica de beste soort is. Voor de betere koffie wordt dan ook altijd Arabica gebruikt. Robusta wordt door de grote koffieproducenten gebruikt in hun melanges en om oploskoffie mee te maken.

Arabica koffie

Arabica mag dan over het algemeen de beste koffiesoort zijn, hierbinnen zijn echter een enorme hoeveelheid variëteiten en kwaliteiten te onderkennen. Het kan zelfs zo zijn dat een goede Robusta lekkerdere koffie oplevert dan een slechte Arabica. Als u op een pak of blik koffie “100% Arabica” of “Puur Arabica” leest, wil dat dan ook alleen maar zeggen dat er slechts Arabica gebruikt is. Het zegt niets over de kwaliteit.

Arabica is op de wereldmarkt over het algemeen veel duurder dan Robusta. Voornamelijk komt dat natuurlijk door de vraag van de markt, maar ook doordat de Arabica gevoeliger is voor ziektes en klimaatschommelingen. Wanneer oogsten verloren gaan, treft dat vooral boeren met Arabica plantages.

Koffie in kerstpakketten

Dat koffie veel gedronken wordt is algemeen bekend. Maar wist u dat er tegenwoordig ook steeds meer kerstpakketten met koffie uitgedeeld worden. Dit heeft te maken met de groeiende popularitiet onder de bevolking. Steeds meer mensen houden van een goede kop koffie en zijn bereidt om hier ietwat meer geld aan uit te geven. Het is dus een perfect fooditem om toe te voegen aan de kerstpakketten, aldus Kerstpakketten idee.