Melanges en branden

Het branden van koffie

Het branden brengt heel wat teweeg in de koffieboon. De kleur verandert van groen naar bruin, het gewicht vermindert met ongeveer eenzesde, het volume groeit door het “poffen”, uit suikers wordt karamel gevormd, oliën komen vrij, aroma’s en gassen worden gevormd en de smaak wordt gemaakt. Wat met het branden ook verandert, is de houdbaarheid. Is de houdbaarheid van groene bonen nog zo’n anderhalf jaar zonder merkbaar kwaliteitsverlies, van gebrande bonen neemt de kwaliteit snel af.

Gassen, aroma’s en vluchtige stoffen ontstaan tijdens het branden en beginnen direct na het branden al te ontsnappen. In een boon zit dat nog allemaal vrij goed opgesloten, gemalen koffie daarentegen is niet in staat om dat lang vast te houden. Daarom is bonenkoffie of het algemeen van betere smaak dan gemalen koffie.

Dat gassen ontsnappen, is goed te zien als vers gebrande koffie verpakt wordt in een luchtdichte verpakking. De verpakking van vers gebrande bonen gaat na enkele dagen bol staan. De verpakking van vers gebrande gemalen koffie gaat na enkele uren al bol staan. Vacuüm verpakte koffie bewijst dat het product niet vers is. Gassen en andere vluchtige stoffen en een groot gedeelte van de aroma’s zijn hier al volledig uit verdwenen.

Single origines en melanges

Een single origine koffie is een koffie van één herkomst en dus van één soort (zoiets als single malt bij whisky). Een melange is een mengsel van single origine koffies (zoals een blend bij whisky). Bij een single origine koffie kun je genieten van de karakteristieke, vaak uitgesproken, smaak van de koffie. Wat bij sommige koffies over het algemeen als té uitgesproken aangemerkt wordt, kan door een liefhebber juist gewaardeerd worden. Bij een melange wordt getracht het beste van verschillende koffies bij elkaar te brengen om zo tot een bepaalde smaak te komen. Het is volledig afhankelijk van je persoonlijke smaak of je een melange of single origine koffie prefereert. Beiden kunnen ontzettend lekker zijn!

Terug naar overzicht