Espresso

Espresso is een koffiezetmethode waarbij heet water (geen stoom!) door zeer fijn gemalen koffie wordt geperst. Espresso koffie wordt altijd speciaal per kopje gezet en onmiddelijk geserveerd. Doordat de koffie zeer fijn wordt gemalen en er relatief weinig water doorheen wordt geperst, krijgt de espresso zijn karakteristieke, sterke smaak. In Italië wordt de espresso vaak gedronken met veel suiker en soms een wolkje melk. In Nederland wordt espresso juist nagenoeg altijd zonder melk gedronken. Veelal krijg je niet eens melk bij je espresso wanneer je deze bestelt in een restaurant of café.

Hoe maak je espresso?

Wanneer je espresso maakt, dan is het sowieso van groot belang dat je een goede espressomachine hebt. Een bonenmachine waarbij je de sterkte en maalfijnheid handmatig kunt instellen, is het allerbest. Zo kun je de espresso geheel naar jouw wensen maken. Verder is het belangrijk om een klein kopje te gebruiken, het liefst voorverwarmd zodat je espresso niet te snel afkoelt. Doordat espresso namelijk maar in een redelijk kleine hoeveelheid wordt gemaakt, zal deze sneller afkoelen dan een grote kop koffie. Een lauwe espresso is niet lekker, dus het is niet verkeerd om je kopje een beetje te voorverwarmen. Dit kun je thuis doen door een beetje kokend water in je kopje te schenken en heel even te laten staan. Vervolgens schenk je dit water weg, droog je je kopje af en giet je er zo snel mogelijk espresso in. Zo blijft je espresso het langste warm.

Espresso koffiebonen

De term 'espresso' wordt regelmatig verkeerd gebruikt, en de koffiemarkt werkt dit in de hand door verschillende soorten 'espresso koffie' aan te bieden. Espresso koffie in bonen- of gemalen vorm bestaat namelijk niet. De oorzaak van dit verkeerd woordgebruik ligt in het feit dat de zetmethode zijn oorsprong vindt in Italië en wij Nederlanders vinden, niet terecht overigens, dat de in Italië gebruikte typen koffie er onlosmakelijk bij horen. Met 'espresso koffie' wordt dus eigenlijk uit Italië afkomstige koffiebonen of gemalen koffie bedoeld.

Het behoeft dan ook geen verdere uitleg dat, als je in het rijke bezit van een espressoapparaat bent, je hiervoor niet persé 'espresso koffie' hoeft te gebruiken. Sterker nog; alle Arabica koffies smaken op hun best als ze volgens de espressomethode zijn gezet.